Hvor kommer lus fra?

hvor kommer lus fra? - lus kommer fra mennesker, og kan kun leve på mennesker


Hovedlus kommer fra mennesker, da de skal have menneskeblod for at overleve. De får næring ved at bide i din hud og suge blod fra din hovedbund. Hovedlus spiser menneskeblod omkring fem gange om dagen og blander det med deres spyt. Det er både lus og nymfer – som er stadiet, før de bliver lus – der suger blod. Se billeder af lus, nymfer og luseæg her.

Kan lus leve på hunde, katte og andre dyr med pels?

Nej, lus lever udelukkende på mennesker. Hovedlus kan kun overleve i 48 timer uden for menneskehår og kan ikke formere sig andre steder. Så hvis du finder en hovedlus andre steder end i håret eller hovedbunden, er den som regel døende. Se, hvordan du fjerner lus fra sengetøj, huer og andet.

Én lus kan hurtigt blive til mange

Du skal bruge et lusemiddel, så snart du opdager lus i håret, da de formerer sig hurtigt. Hunlus lægger nemlig 4-5 æg dagligt, som 7-11 dage senere klækker og bliver til nymfer. Herefter går der omkring 6 dage, før nymferne har udviklet sig til lus, og de nye hunlus kan nu lægge æg. Lusene hæfter deres æg til et hårstrå, typisk nede ved hovedbunden. En enkelt voksen lus kan efter parring nå at lægge mellem 30 og 300 æg. Læs mere om lusebehandling her.

Tjek håret for lus

Tjek håret for lus

Det er en god idé at tjekke dit barns hår for lus ca. en gang om ugen.

Læs mere

Du forlader nu Luseguiden.dk

Du har valgt et link, der tager dig væk fra Luseguiden.dk. Klik på annuller for at vende tilbage til Luseguiden.dk eller klik fortsæt for at blive på hjemmesiden.