Hvordan ser lus ud?

Bilelde af lus, luseaeg og nymfer

Lus er vingeløse insekter på 2-4 mm. Lusenes farve ændrer sig, alt efter om de har spist – de begynder som regel livet som lyse og bliver herefter mørkerøde/sorte, når de indtager blod. Lusen har en flad, aflang krop, 6 ben og et lille hoved med 2 følehorn. Hunlusen er større end hanlusen. En lus, der lige er kommet ud af ægget, kaldes en nymfe. En nyudklækket nymfe er under 1 mm lang. Lus, nymfer og luseæg lever tæt ved hovedbunden, da de har det bedst ved 30° og høj luftfugtighed. Er du i tvivl om, hvordan du kæmmer for lus, så se her.

Hvordan ser luseæg ud?

Luseæg er hvidlige og under 1 mm lange. I form og farve ligner de bittesmå sesamfrø. Lusen lægger sine æg på de enkelte hårstrå tæt ved hovedbunden, hvor hvert enkelt æg bliver klistret fast på et separat hårstrå. Lusens æg kan minde om skæl, men du kan kende luseæggene ved, at de sidder godt fast og ikke kan drysse af hårstrået. Lusen lever kun i menneskehår, ligesom den kun lægger æg i menneskehår. Lus kan altså ikke leve på hunde, katte og andre kæledyr med pels. Mangler du en lusebehandling, så se vores lusemidler her. 

Billede af en voksen hovedlus

Sådan ser en voksen hovedlus ud. Lusen har en flad, aflang krop, 6 ben og et lille hoved med 2 følehorn, og er ca. 2-4 mm lang.

Billede af en nymfe (nyudklækket lus)

Sådan ser en nymfe ud, som er en lus, der lige er kommet ud af ægget. En nyudklækket nymfe er under 1 mm lang.

Billede af et luseæg

Sådan ser et luseæg ud. Luseæg er hvidlige og under 1 mm lange.

Hovedlusens livscyklus

Der er tre stadier i lusens livscyklus: æg, nymfe og voksen lus. Hunlusene klæber luseæg fast på håret ved hovedbunden med et stof, som minder om lim. Omkring 7-11 dage senere kommer de nyudklækkede nymfer ud af æggene og begynder at suge blod fra hovedbunden. Herefter går der omkring 6 dage, før nymferne har udviklet sig til lus, og de nye hunlus kan nu lægge æg. En enkelt voksen lus kan efter parring nå at lægge mellem 30 og 300 æg. Lus har en levetid på ca. 3 uger.

Fakta om lus

  • Lus overfører ikke sygdomme
  • Lus kan ikke flyve eller hoppe
  • Lus kan kun klare sig 48 timer uden menneskeblod
Lus i sengetøjet?

Lus i sengetøjet?

Isolér sengetøjet i 48 timer, så dør lusene. Det er ikke nødvendigt at putte dyner, lagner m.m. i fryseren.

Læs mere

Du forlader nu Luseguiden.dk

Du har valgt et link, der tager dig væk fra Luseguiden.dk. Klik på annuller for at vende tilbage til Luseguiden.dk eller klik fortsæt for at blive på hjemmesiden.