Hvordan smitter lus?

Lus smitter ved tæt kontakt

Lus smitter normalt ved tæt kontakt  fra person til person via håret. Risikoen er mindre, men lus kan også smitte via f.eks. huer, tørklæder, tøj, hårbørster, håndklæder og sengetøj, som har været i kontakt med en person, der er smittet. Lus kan hverken hoppe eller flyve, men de kan kravle og er svære at få fat på, når de bevæger sig rundt nede i hovedbunden. En lus, der er kommet væk fra håret, kan maks. overleve i 48 timer. Læs mere om, hvordan du fjerner lus i sengetøjet.

Hvem får lus?

Alle mennesker med en hårlængde på mere end et par mm kan få lus, men det er mest almindeligt hos børn i alderen 3-12 år. Det skyldes formentlig, at de er i nærkontakt med hinanden i institutionen eller i skolen, og at lusene dermed har gode muligheder for at kravle fra barn til barn. Det ser ud til, at piger har større risiko for at få lus end drenge, da de generelt har længere hår, som lusene har lettere ved at få fat i. Et godt råd i den forbindelse kan være at sætte håret op i en hestehale eller fletninger, så det bliver sværere for lusene at kravle over i det. Se, hvordan lus og luseæg ser ud her.

Får man lus på grund af dårlig hygiejne?

Nej, der kan være hovedlus i alle typer og længder af hår, både kort, langt, rent og snavset, og det har intet med manglende hygiejne at gøre. Lus kan ikke vaskes væk med almindelig shampoo. Du er nødt til at købe produkter, der er særligt udviklet til at skille sig af med lus. Se Linicin-produkter til behandling af lus.

Fakta om smitte

  • Lus elsker alt salgs menneskehår - rent og snavset
  • Lus smitter IKKE via hunde, katte eller andre kæledyr
  • Lus er mest almindelige hos børn mellem 3-12 år
  • Lus kan hverken flyve eller springe
Hvordan kæmmer man for lus - se vores film

Lusekæmning

Hvordan kæmmer man håret for lus?

Se hvordan her

Du forlader nu Luseguiden.dk

Du har valgt et link, der tager dig væk fra Luseguiden.dk. Klik på annuller for at vende tilbage til Luseguiden.dk eller klik fortsæt for at blive på hjemmesiden.